Stichting SKW : Nieuws
 
Taalcursussen
TAALCURSUSSEN
In ’t Weike bent u welkom voor een groot aantal activiteiten. Graag willen wij ons aanbod verder gaan verbreden met het aanbieden van taalcursussen.
In kleine groepjes in een ongedwongen sfeer een buitenlandse taal leren. Hoe leuk is dat!

Heeft u altijd al de Franse taal willen leren? Of heeft u ooit Franse les gehad maar is deze kennis ver weggezakt? Was er wel de wens maar is het er nooit van gekomen? Grijp dan nu uw kans en geef uw interesse door.
Bij voldoende belangstelling willen wij dan graag een taalcursus Frans aan gaan bieden. Gedurende de taalcursus zult u zichzelf gaan verdiepen in de taal en de cultuur van het land. De bedoeling is niet om alleen de taal te leren begrijpen maar om u ook uit te dagen om de taal te gaan spreken.

Heeft u zin om Frans te leren of om aan de Franse taal te werken? Laat ons dit geheel vrijblijvend weten. Dat kan door een mailtje te sturen (skw.weike@gmail.com) of onze contactpagina in te vullen op de website, www.skwlepelstraat.nl. Even bellen mag natuurlijk ook, telefoonnummer 0164 – 686 319. Bij voldoende interesse gaan wij de cursus Frans voor beginners opstarten en krijgt u hierover bericht.
Wilt u liever een andere taal leren? Zoals bijvoorbeeld Spaans of Duits? Geef dit dan aan ons door zodat wij bij genoeg geïnteresseerden ook deze taalcursussen op zouden kunnen starten.

Lijkt het u een mooie uitdaging om deze taalcursussen voor ons te gaan verzorgen ook dan vragen wij u om contact met ons op te nemen!

à bientôt

 
Koersbal
Koersbal terug in ‘t Weike

Op woensdag 13 september maken we in ’t Weike een nieuwe start met koersballen.
Koersbal is een populaire sport onder Nederlandse ouderen.
Deze balsport lijkt een beetje op het bekende Franse jeu-de-boule, maar is in feite gebaseerd op het Engelse Bowls. Daar werd het honderden jaren geleden al beoefend.

Doordat koersbal geen zware inspanning vereist maar men wel in beweging is, kan de sport tot op hoge leeftijd worden gespeeld en positief bijdragen aan de gezondheid.
Koersbal brengt bewegen en gezelligheid bij elkaar, maar het kan ook in competitieverband worden gespeeld.

We gaan gewoon beginnen als leuk tijdverdrijf en rekenen op een gezellige groep deelnemers.
Omdat er in het verleden al een clubje actief is geweest, zijn de benodigde spelmaterialen aanwezig.

Koersbal staat gepland op elke woensdagmiddag vanaf 13.30 u. met uitzondering van de eerste woensdag van de maand.
U kunt zich vooraf aanmelden bij de activiteitencommissie in ’t Weike die elke maandag t/m vrijdag ‘s middags aanwezig is , maar ook gewoon 13 september komen kijken of het wat voor u is.

 
Fiets3daagse in Lepelstraat
Op woensdag 19 juni 2024 starten we met de Fiets3daagse
 
Muziekkwis
Op zondag 10 maart 2024 is de jaarlijkse muziekkwis in t Weike.
 
RABO CLUBSUPPORT
Heel veel dank aan iedereen die op ons gestemd heeft en natuurlijk ook de Rabobank.
 
Fit door Bewegen en ontspannen
55+ Fit door Bewegen en Ontspannen
‘op en rond de stoel’

In ’t Weike Lepelstraat
Maandag 11.00 – 12.00 uur
Docent Lyan Moerland

Bewegen en Ontspannen is een wekelijkse fitheid les.
U wordt niet wijselijk toegesproken over hoe U uw leven aan moet pakken.
Bewegen en Ontspannen ‘op en rond de stoel’ is bedoeld om een uur op een plezierige manier met een groep praktisch te oefenen.
In tegenstelling tot sta – en grondoefeningen wordt hierbij op en rondom de stoel geoefend.
Bewegingsoefeningen en ontspanningsoefeningen wisselen elkaar af.
Voorafgaand drinken we gezamenlijk thee of koffie.
De oefeningen zijn er ter bevordering van bijvoorbeeld uw ademhaling, uithoudingsvermogen, ontspanning, lenigheid, evenwicht, kracht, weerbaarheid en energie.
U lichamelijk sterker voelen en U meer ontspannen voelen zijn naast gezelligheid wat we willen bereiken.

Informatie en opgeven: Anja Withagen 06-57062848 of (bij voorkeur) via email: activiteiten@wijzijntraversegroep.nl


€ 4,00 per aangeboden les
Bent u lid van de kruisvereniging krijgt u € 0,40 korting per aangeboden les
 
PLUIM VAN DE BURGER

Rein de Groot ontvangt een Pluim van de burgemeester.

Op initiatief van burgemeester Petter wil de gemeente Bergen op Zoom een aantal vrijwilligers die actief zijn en goede dingen doen in en voor de lokale samenleving in het zonnetje zetten.

Op 30 december werd in de studio van Zuidwest TV het startschot gegeven voor deze blijk van waardering door uitreiking van “De pluim van de burger voor de burger´ door diezelfde burge-meester, die daarmee bevestigt hoe belangrijk hij het vindt dat mensen zich inzetten voor de samenleving, zeker nu in deze donkere tijden.

Uit vijf gebiedsdelen van de gemeente werd een keuze gemaakt en voor Lepelstraat mocht onze Rein de Groot de bijbehorende oorkonde in ontvangst nemen.
De burgemeester verklaarde de keuze van Rein door zijn jarenlange vrijwilligerswerk in diverse geledingen van de Lepelstraatse gemeenschap. Burgemeester Petter gaf aan dat er gelukkig nog heel veel mensen zijn die goed werk doen, maar die niet altijd goed zichtbaar zijn omdat ze vaak niet graag in de belangstelling staan.
Zo is Rein onder meer actief in het bestuur en beheer van het patronaat in Lepelstraat, supervrijwilliger bij het SKW, bestuurslid van de EHBO en de Dorpsraad, hij zit in de redactie én verzorgt het drukken van dorpskrant De Beiaardier en pleegt onderhoud aan gebouwen en tuinen van ’t Weike en Het Patronaat. Daarnaast is hij lang betrokken geweest bij de organisatie van de kermis in Lepelstraat en het oldtimerevent in het dorp.
Hoewel het de laatste tijd wat minder gaat met zijn gezondheid probeert Rein nog steeds zijn steentje bij te dragen. En dat tekent ook de mens.

De mensen die een pluim van de burgemeester hebben gekregen, worden verzocht om deze na twee maanden door te geven aan iemand waarvan zij denken dat die ook zo’n pluim verdient.

Van de uitreiking van de eerste vijf pluimen werden opnames gemaakt door Zuidwest TV, die inmiddels zijn uitgezonden. Met in een van de hoofdrollen dus een trotse en dankbare Rein, onze Rein!

Rein proficiat met je uitverkiezing en bedankt voor je jarenlange inzet.

Namens SKW Bestuur
 
BINGO
Elke 1ste woensdag is er bingo in t Weike. De bingo begint om 13.30 uur en de zaal is open vanaf 13.00 uur.
 
verslag Notalgiekwis
GEZELLIGE ZONDAGMIDDAG IN ’T WEIKE
Na anderhalf jaar zonder kwissen klonk zondag-middag 7 november om 14.00 u. het startschot voor de hopelijk weer jaarlijkse nostalgiekwis.
Kleinere teams, minder teams en dus minder deelnemers. Iedereen een vaste zitplaats en met regulering van de ventilatie met behulp van de pas aangeschafte CO2-meter en niet te vergeten, alleen toegang op vertoon van een geldige QR-code. Dat waren de voornaamste maatregelen om deze activiteit in onze ogen mogelijk te maken, dus onder strengere voorwaarden dan wettelijk vereist, boven op de basisadviezen.

En dat men er aan toe was, werd snel duidelijk.
Het publiek hield zich voortreffelijk aan de maatregelen en boog zich enthousiast en fanatiek over de opdrachten van het kwisteam dat bestond uit Jan, Gerard en Jack met Marian als antwoordencontroleur achter de schermen.

De eerste ronde, de muzikale tijdreis, werd een prooi voor de Waailappen van teamcaptain Jan Brouwers. De tweede ronde ging dit keer over klassieke films en die werd evenals de derde ronde gewonnen door De Weijsneusjes van captain Ellen van der Smissen. Die derde ronde ging over speelgoed en voorwerpen van vroeger terwijl ook het aloude leesplankje van stal werd gehaald. U weet wel, Aap, Noot, Mies etc. De tussenronde met 52 beeltenissen van bekende personen was weer voor de Waailappen die deze middag het best in vorm waren. Onder het genot van een drankje en een hapje (met prikkers geserveerd uiteraard) maakten de teams zich op voor het laatste onderdeel waar je niet alleen punten kunt verdienen maar ook verliezen bij een fout antwoord. Aan de hand van zeven tips moest de naam van een bedrijf worden geraden. Probeert u zelf maar eens aan de hand van de volgende tips:
Er waren twee muzikale tips: ‘Bring it on home to me’ van the Animals en ‘Daar bij die molen’ van Johnny Hoes en de Zangeres zonder Naam.
Een afbeelding van de Erasmusbrug en van oude Volkswagenbusjes, plus de aanwijzing dat de naam van het bedrijf uit drie woorden bestaat bracht de deelnemers weer dichter bij de oplossing. Een plaatje met daarop een bamboe-GEZELLIGE ZONDAGMIDDAG (2)
en een vleesetende plant met nog een ‘gezichtsmassagestaaf’ was de volgende
aanwijzing. De laatste was een zwartwit-pagina uit een catalogus.
Het team Guppies 1 van Gian van Eekelen kon na vier tips het goede antwoord geven.
Onderaan deze pagina vindt u met kleine letters de naam van het bedrijf.

De eindoverwinning van de 4e Nostalgiekwis (met 83 % van de antwoorden goed) ging naar de eerder genoemde Waailappen, met op de tweede plaat de Weijsneusjes met 80.7 %.
Daarachter verdienden drie teams hetzelfde puntentotaal. Na loting werden de Wotseriekes van Henny Wouts derde en visten De Tortelduifjes van Peter Rens en de Lepelaar van Frans Mouws net naast het prijzenpakket.
De poedelprijs was er voor Guppies 1 van Ad van Eekelen met een bijna 50 % score.
Het was niet gemakkelijk hoorde je na afloop veel zeggen, meer er was algemeen lof voor deze zondagmiddagactiviteit. Het is de vraag of de muziekkwis in maart met de oplopende besmettingscijfers mogelijk wordt, maar laten we hopen dat we met z’n allen de virussen onder controle kunnen krijgen. Behalve het kwisvirus dan……..
Rein, Jeanet en Jenny bedankt voor de bediening en Gerard Koks voor de tip van de Co2 meter.
Stay safe !

SKW Lepelstraat.

Oplossing: Ter Meulen Post 
Walk, don’t run.
Walk, don’t run. II

De dames van de wandelclub komen wekelijks op maandag in of bij ’t Weike bij elkaar voor een sportief tripje door de omgeving. De afstand en de route worden gezamenlijk bepaald alsmede het tempo. Hierdoor is het een haalbare kaart voor iedereen om samen te bewegen. In de praktijk komt het er op neer dat er een wandeling van ongeveer een uur wordt gemaakt.
Overigens zijn ook heren van harte welkom!
Er zijn geen kosten aan verbonden, maar na afloop wordt er een kopje koffie of thee gedronken in of buiten ’t Weike, afhankelijk van het weer.
Dit is ook een mooie gelegenheid om de wandeling te evalueren en een plannetje te maken voor de volgende week.
Het zou fijn zijn als de groep nog wat wordt uitgebreid. Als u ook wat meer wil bewegen en het er maar niet van komt is dit een mooie gelegenheid om er werk van te maken.
U kunt zich aanmelden bij Jenny in ’t Weike, maar ook gewoon op een maandag om 13.30 u. met uw loopschoenen aan aansluiten bij de groep. SKW wenst de groep wandelmaatjes veel gezond wandelplezier!

Wanneer?
Maandagmiddag om half 2

 
Openingstijden kantoor
Het kantoor van t Weike is van maandag t/m donderdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur.

Het kan voorkomen, dat in verband met omstandigheden even niemand aanwezig is.
 
Sociale Team in t Weike in Lepelstraat en in Halsteren
Sinds kort werkt WijZijn Bergen op Zoom in Sociale Teams die in de dorpen en wijken van de gemeente Bergen op Zoom actief zijn. Elk team bestaat uit sociaal werkers met ieder hun eigen deskundigheid.

Zo bestaat het Sociale Team van Lepelstraat en Halsteren uit: Huub Schijns, Maatschappelijk werk; Petra Bonestroo, Maatschappelijk werk en cliëntondersteuning; Jessy van Hooydonck, Opbouw- en jongerenwerk; Mariska van Leeuwen, Opbouw- en jongerenwerk; Esther Moors, Ouderenadviseur en adviseur bij Vraagwijzer; Margot Wentink, Adviseur bij Mantelzorg Bergen op Zoom.
Daarnaast, kan op verzoek, nog specifieke deskundigheid vanuit WijZijn ingezet worden. Denk dan aan onder andere welzijnsdiensten, activiteiten & beweegwijzer, vrijwilligersinformatiepunt, voorleesexpress, buurtbemiddeling enzovoorts.

Aanwezigheid in ’t Weike en Wittenhorst
Door de gemeente en betrokken organisaties zijn ’t Weike en de Wittenhorst aangewezen als zogenaamde ankerpunten in de dorpen. Een plek waar inwoners terecht kunnen voor ontmoeting en informatie & advies. Het Sociaal Team wil, om meer zichtbaar te zijn voor inwoners én professionals maar ook om signalen en behoeften in beeld te krijgen, op beide locaties aanwezig zijn.

Vanaf maandag 20 augustus zal er elke derde maandag van de maand iemand van het Sociaal Team aanwezig zijn tussen 13.00-15.00 uur. Mocht u vragen hebben of juist iets willen delen met het Sociaal Team, kom dan zeker langs! (We starten dus na de zomervakantie/zomersluiting van ’t Weike, maar zijn al wel via de mail bereikbaar)

In de Wittenhorst is al elke dinsdagmiddag een spreekuur van Vraagwijzer van 14.00-16.00 uur. De vraagwijzeradviseur kan eventuele vragen of opmerkingen voor het Sociaal Team doorgeven. Elke woensdagochtend zijn de opbouw- en jongerenwerkers aanwezig in de Wittenhorst. Tijdens de zomersluiting van de Wittenhorst zijn we via de mail bereikbaar.
Wilt u contact met het Sociaal Team Lepelstraat en Halsteren? Mail dan naar: sociaalteam1@wijzijntraversegroep.nl of bel het hoofdnummer van WijZijn: (0164) 237056.
 
Geef je boek een tweede leven!
Geef je boek een tweede leven!
Er staat een BOEKENRUILKAST in de hal van ‘t Weike.

Gratis boeken lenen en ruilen. Hoe werkt het?

Een boek kun je na het lezen natuurlijk houden, koesteren en uitstallen in een boekenkast.
Maar ook weggeven of ruilen, een boek gooi je niet gauw weg.

Heb je thuis een (net) boek niet meer nodig? Zet je exemplaar dan op de plank in de boekenruilkast en neem gewoon een ander exemplaar mee.
Er wordt geen administratie van bijgehouden, er is geen ‘bibliothecaresse’.?
Wel zal regelmatig gekeken worden hoe de boeken er bij staan en of de kast aangevuld moet worden.
Het is de bedoeling dat u slechts één boek meebrengt en er één meeneemt.
Als we het spel netjes spelen blijft de voorraad boeken op peil.

Het idee van de boekenruilkast kwam van onze vrijwilliger Gerard Koks. SKW heeft het idee warm onthaald en er direct werk van gemaakt. Jan Severijnen schonk ons een kast en de eerste boeken werden snel gedoneerd.
SKW stimuleert het uitwisselen van leesplezier en ook deze vorm van recyclen.

Toch verwijzen we de fervente lezers ook graag naar de bibliotheek die ons dorp nog steeds rijk is.
Op woensdagavond kunnen volwassenen van 18.30 – 19.30 u. terecht in basisschool de Wegwijzer
voor het lenen van een veel grotere diversiteit aan boeken dan wij in ons kleine kastje in ’t Weike aanbieden.

Als u trouwens in onze kast een boek ziet wat volgens u niet (meer) in de kast thuishoort, meldt het dan even bij Jenny. Bij haar kunt u ook opmerkingen, ervaringen en suggesties kwijt.

U kunt gebruik maken van de boekenruilkast als ’t Weike open is.

Dus: Breng een boek en neem een boek mee !

SKW wenst iedereen veel leesplezier.

 
Kopij Beiaardier
Kopij Beiaardier.
Heeft u iets te vertellen, iets nodig of een activiteit te melden, dat kan in de Beiaardier.

Wij willen u vragen de kopij uiterlijk zondag 2 weken voor de uitgave in te leveren bij het redactiesecretariaat in t Weike. Indien mogelijk de kopij naar ons e-mailadres: skw.weike@gmail.com
 
Koffie drinken
Tijdens de openingstijden bent u van harte welkom bij ons voor een bakje koffie/thee of een drankje.
 
Verhuur Oud Hollande Spelen
Wij verhuren Oud Hollandse Spelen voor € 5,00 per spel.

Een overzicht van de spelen is te zien op de fotopagina van deze website.
 
Verhuur ruimtes
Wij verhuren onze ruimtes aan verenigingen en instanties voor vergaderingen.
Interesse? Neem gerust contact met ons op!