Verslag 5e SKW Muziekkwis
Wat kun je op een koude laatwinterse en regenachtige zondagmiddag nou beter doen dan je melden in een warm en knus Weike in Lepelstraat om mee te doen aan de 5e SKW muziekkwis ?
Dat moet wel de gedachte geweest zijn van de 57 deelnemers aan deze kwis die bekend staat om de grote variatie aan muziekstijlen over een periode van 1950 tot heden, van crooners tot avant garde, van country tot punkrock, van smartlap tot metal.
Een kwis die zo gemaakt is dat het laatste team toch ongeveer de helft van de vragen goed kan hebben en toch ook voldoende moeilijke vragen bevat om het onderscheid aan de top van de uitslag te maken.
Het was volle bak in ’t Weike met een sfeer die aan de ene kant gebaseerd is op gezelligheid, maar anderzijds ook bloedserieus is, want winnen willen ze allemaal.
En die mix is wat SKW wil bereiken. Gezellig en serieus onspannen voor jong en oud, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat jong hier dan staat voor twintigers zoals Jeffrey Magielse uit Halsteren en laatzestigers zoals Jan van Schilt uit Lepelstraat.
De deelnemers komen uit de weide omgeving, van Utrecht tot Eindhoven maar veelal zijn het muziekliefhebbers uit Lepelstraat en omgeving. Veruit de meeste hebben een link met Lepelstraat, hebben er gewoond of zijn bevriend met, familie van, etc.
Er is duidelijk een trouwe aanhang, met teams die al voor de vijfde keer meedoen, zoals de Guppies van teamcaptain Ad van Eekelen en De Waailappen van Jan Brouwers. Traditiegetrouw start de kwis met 25 muziekfragmenten , dit keer beginnend in 2018 “Shotgun” van George Ezra en eindigend met Vera Lynn’s “Auf Wiedersehn (Sweetheart)” uit 1952. De eerste een makkie voor de jonkies en de laatste voor de ouderen.
In de tweede ronde toont men altijd videoclips waarbij steeds titel en uitvoerende moeten worden benoemd, gevolgd door twee kennisvragen. De derde ronde is jaarlijks een verassingsronde. Dit maal kreeg je 25 bekende of minder algemeen bekende nummers voorgeschoteld, waarvan je de bandnaam (bv. Earth & Fire of the Velvet Underground” en de zangeres of zanger ( Jerney Kaagman, Lou Reed) moest benoemen plus ook nog eens de bijpassende karikatuur moest zoeken die men op een vel kreeg aangeleverd.
In de tussenronde kreeg elk team vijftig keer een drietal titels op papier waarbij de passende uitvoerende gezocht moest worden. Als voorbeeld “Barracuda / Magic Man / Crazy On You “van Heart. En als slagroom op de taart is er het Toetje, zeven fragmenten die een overeenkomst hebben in de titel, de naam van de uitvoerende of zelfs de tekst. Na elk fragment krijgt een team de kans de overeenkomst in te leveren, zodat je bij een snelle vondst meer punten kunt scoren, maar men ook voor zekerheid kan gaan door wat meer fragmenten af te wachten. Het addertje onder het gras is dat bij een fout antwoord het aantal punten in minderen wordt gebracht. De overeenkomst was dit keer ‘schilder’.
Uiteindelijk was er een afgetekende winnaar, de Lepelstraatse dierenarts Bart Huyge wist met zijn Quizeteame Aguilera maar liefst drie rondes te winnen wat hen 178 punten opleverde, een score van 86 %. Op de tweede plaats eindigde Spoonstreet Connection van Frans Mouws met 168 punten , gevolgd door Kwitnie van Theo van Tilbeurgh met 162 punten.
De rode lantaarn was weggelegd voor The Spoonstreet Girls van Danielle van de Zande, het kleinste team die alle drie een chocolade paashaas als troostprijs in ontvangst namen.
Het was half zes geworden toen de aanwezigen werden bedankt voor hun aanwezigheid , inzet en bijdrage aan de sfeer. Een bloemetje voor de dames Marianne en Coby die rondgingen met de drankjes en een hapje was het laatste wapenfeit.
Op naar de volgende editie in 2020, maar een aantal van deze teams komt ook vast en zeker terug voor de jaarlijkse Nostalgiekwis in oktober.